Spansk mat – naturlig vin

Den spanske halvbroren El Brutus har blitt ny keiser i lokalene i Eiriks gate.
Kjøkkensjefen Estela Alonso viser deg hvilken fest galisisk mat faktisk er.
Navnet, med et par ekstra bokstaver og bestemt form, tilsier at det ikke nødvendigvis vil være de store endringene på konseptet. I det minste ikke i ånden. El Brutus er fortsatt en nabolagsrestaurant,  fokusere på vin produsert uten manipulasjon, du finner fortsatt grillen stående utenfor og ose god grillukt i hele nabolaget.
El Brutus  serverer mat fra Galicia, regionen som grenser til Atlanterhavet nordvest i Spania. Denne autonome kystregionen er for mange et ubeskrevet blad, men huser Spanias villeste natur og mest velsmakende mattradisjoner. I spissen for El Brutus står nykronede kjøkkensjef Estela Alonso (34) fra Vigo, helt sør i Galicia, ved grensen til Portugal.

Galisisk matkultur er en smeltedigel av kulturer og råvarer som gjennom historien har formet seg til noe helt eget. Med Atlanterhavet som nærmeste nabo er det selvsagt sjømaten som skinner.Det galisiske kjøkkenet er ikke utelukkende spansk, men er et resultat av flytende grenser i området siden før romertiden. Kelternes enkle retter med lokale ingredienser ble innsauset i romernes olivenolje og vin. Med imperiet kom også innflytelse av arabisk og nordafrikansk gastronomi, der rause mengder med mandler, krydder og urter ble mer vanlig. Da Brutus, Cæsar og Romulus Augustus takket for seg var regionene i Øst-Spania kristnet, noe som førte til at pilegrimer og gjennomreisende tok med seg tradisjoner for brød og ost. 

– Fiesta er i blodet vårt. Om sommeren er det alltid en fest et sted, og du kan reise til hvilken som helst landsby og komme over en eller annen feiring. Mennesker, mat, drikke og familie er en del av det hele.
– En av mine favorittretter er percebes. På norsk kalles det langhalser, et lite krepsdyr som er ekstremt tidkrevende å sanke. De må plukkes for hånd i sjøen, gjerne nære høye klipper med mye sjø – vi får se om de er tilgjengelige her til lands. For meg er dette deilig mat som serveres rundt juletider. Knivskjell er også noe jeg er veldig glad i, men det avhenger helt av om det er god nok kvalitet.

El Brutus har en folkelig tilnærming.
– Vi serverer en tasting-meny, i kombinasjon med à la carte,  når man har fest liker jeg at man deler matfatet, avslutter Estela.